home > keukenbladen
Onderhouds Instructies
Onderhoud
Het aanrechtblad dient u regelmatig(+/- 1maal per 4 – 5 weken) dun in te smeren met de door ons bijgeleverde Ambras T.

Morsen
Indien het terrazzowerk niet is voorzien van een beschermlaag is het oppervlak poreus. Als er roestende voorwerpen op geplaatst worden kunnen deze vlekken veroorzaken. Een sigarettenpeuk kan bijvoorbeeld op een onbehandelde natte vloer bruine vlekken veroorzaken die nauwelijks of niet zijn te verwijderen. Ook geknoeide vloeistoffen (wijn, frisdrank, etc.) dienen onmiddellijk te worden verwijderd zodat deze niet kan indringen en vlekken veroorzaken. Vlekken kunnen niet door licht schuren verwijderd worden. Indien een beschermlaag is aangebracht, zal de gevoeligheid geringer zijn, maar kans op aantasting blijft, zeker als het materiaal of de vloeistof langere tijd op het oppervlak heeft gelegen. Indien er door hard water op het oppervlak kalkaanslag is ontstaan en als deze met normale reiniging niet verwijderd kan worden, dan kan het oppervlak voorzichtig geschuurd worden met een waterproof schuurpapiertje. Daarna dient een eventuele beschermlaag opnieuw aangebracht te worden.

Temperatuur
Indien er hete voorwerpen op terrazzo worden geplaatst kan een daarop aangebrachte coating of impregneringslaag worden aangetast en bruin worden. Een aangebrachte waslaag kan smelten. Dit laatste kan vaak door oppoetsen met een poetsmachine worden opgelost. Onbehandeld cementgebonden terrazzo-oppervlakken (aanrechten en vloeren) zijn net als beton bestand tegen hoge temperaturen.

Reinigen
Gebruik NOOIT agressieve materialen zoals (zout)zuur, chloor, ammonia, antikal of schuurmiddelen e.d. om een terrazzo-oppervlak te reinigen. Terrazzo is vaak behandeld met beschermings en/of impregneermiddelen. Afhankelijk van het gebruikte middel zal het terrazzobedrijf moeten aangeven welk reinigingsmiddel er gebruikt dient te worden. Regelmatig onderhoud is aan te bevelen, Op het reinigingsmiddel is er meestal een gebruiksaanwijzing aan te treffen. lnwrijven en uitwrijven met een niet pluizende doek volstaat meestal. Het normale onderhoud kan met een vochtige doek gedrenkt in een “schoon” afwassopje

Krassen
Krassen worden uiteraard mogelijk als terrazzo in aanraking komt met harder materiaal. Het ontstaan van krassen kan worden tegengegaan door bijvoorbeeld zandkorrels zo snel mogelijk van een terrazzo-oppervlak te verwijderen.

Herstel van (haar)scheuren
Scheurtjes kunnen gerepareerd worden, doch dit zal niet volledig onzichtbaar kunnen gebeuren. Soms kan het middel erger zijn dan de kwaal en is overleg vooraf aan te raden.

Schadeherstel
Schade die is ontstaan door stoten is vaak zelfs na jaren gebruik nog mogelijk. Hierbij dient wel rekening gehouden te worden met structuur- en kleurverschillen die kunnen ontstaan. Dit zelfs als de originele receptuur van het terrazzo nog bekend is.

Restauratie van Terrazzo
Na jaren gebruik is het mogelijk weer een glanzend oppervlak te bereiken door de terrazzo te laten behandelen.

Contactgegevens
TeVeBe Terrazzo – Granito
 
L. van de Klundert
Watermanstraat 29
5015 TG Tilburg
 
Tel / fax:  013-4562699
Mail: leoklundert@tevebe.com
BTW nummer: NL 8037.75.684.B.01

Wij leggen en repareren geen vloeren.